Vijesti
Naslovna |  Povijest Kontakt  |  Vodstvo  |  Mladež  | Učlani se!| Galerija  
 

 

Šibenik, 17.10.2013.

Županijski odbor HDZ-a Šibensko-kninske županije održao tiskovnu konferenciju vezano za „Linićeve porezne represije“

Dana, 17. listopada 2013. godine u prostorijama Županijskog odbora HDZ-a Šibensko-kninske županije s početkom u 9,00 sati održana je tiskovna konferencija na kojoj su oštro osuđene najave Linićevih poreznih represija.

Na tiskovnoj konferenciji su nazočili potpredsjednici Ž.O. HDZ-a Šibensko-kninske županije gospodin Nediljko Dujić i Josip Begonja koji je ujedno i predsjednik Stručnog povjerenstva HDZ-a Šibensko-kninske županije za financije i tajnik Ž.O. HDZ-a Tomislav Vrdoljak. Pozdravivši sve nazočne predstavnike medija i zahvalivši se na njihovom odazivu tajnik Vrdoljak je otvorio tiskovnu konferenciju te dao riječ potpredsjedniku Josipu Begonji.

Gospodin Begonja je između ostaloga istaknuo: “ Poreze trebaju plaćati svi i to uredno i na vrijeme. Zadaća je svake Vlade osigurati urednu naplatu poreza i koliko god se ministar Linić trudio uvjeriti javnost da je on prvi ministar financija u Hrvatskoj koji naplaćuje poreze to nije istina i to je svima jasno. Najnovija Linićeva „inovacija“ je blokada svih obrtnika koji eventualno imaju pozitivno zaduženje u knjigama porezne uprave veće od 2.000,00 kn i to bez ikakve milosti, a ova mjera ne vodi nekom velikom fiskalnom efektu, nekim značajnijim prihodima. Svakako to doprinosi stvaranju dojma da se radi o želji ministra da demonstrira moć koju on ima i to nas kao narod mora zabrinuti. Zašto se stvara takav dojam“- zapitao se Begonja i nastavio „ Svjedoci smo da se u proteklih nekoliko mjeseci ove godine od kada je ministar Linić krenuo u obračun s poreznim obveznicima kroz sustav fiskalizacije, i ne samo fiskalizacije, da je u pravilu Porezna uprava ovo ljeto zatvarala male obrte, dućane, slastičarnice, te poneki manji hotel (što u jeku turističke sezone i nije bilo najsretnije rješenje) i da „velikih riba“ nije bilo nigdje. Sve se to odvijalo pod plaštom borbe za urednu naplatu poreza i često je bilo osobnih hvalospjeva o postignutim uspjesima u naplati poreza. Kao da toga nije bilo i prije. No, brojke su egzaktne i kažu da je u 8 mjeseci ove godine prikupljeno 2,5 milijardi kuna manje proračunskih prihoda (dominantno poreza) nego u osam mjeseci 2012. godine. Što nam to govori? Prije svega da su krivim osobama locirali obrtnike kao najveće utajivače poreza, kakvim ih se na početku ove godine proglašavalo. Jer gdje su ti rezultati, gdje su te utaje i svi neplaćeni porezi koje je porezni sustav uspio naplatiti. Za istaknuti je i ovo što je naplaćeno da je to rezultat dijelom povećanih poreznih stopa prije svega PDV-a prvo na 25% opća stopa, a onda ukidanje nulte stope i uvođenje diferencirane stope od 10%, a sada se razmišlja i o njezinom povećanju na 13%. O lutanjima u poreznom sustavu a time i nametima građanima govori i najava ministra Linića o uvođenju poreza na nekretnine, o ukidanju povlastica za kupnju prve stambene nekretnine, o promjeni stope poreza na promet nekretnina o već navedenom povećanju diferencirane stope PDV-a. Sve te navedene „Linićeve mjere“ kao što se vidi ne donose rezultate, nego samo građane guraju u još veće financijske dubioze.

Nakon iznesenog, potpredsjednik Nediljko Dujić je oštrim riječima osudio „Linićeve porezne represije“ i istaknuo kako ova sadašnja Vlada nije do sada napravila ništa, štoviše napravila je niz minusa. „Zbog svega navedenog- nastavio je Dujić- „nameće nam se sumnja da naplata poreznih prihoda nije primarni cilj ministrovih mjera. Naime, čini se da ministar učestalim promjenama poreznih mjera kao i nekim najavama zapravo javnosti pokušava prikriti vlastite neuspjehe i propuste i to: neuspjeh u vođenju javnih financija (mjere nisu polučile očekivane rezultate, čak, naprotiv, prihodi su manji a porezna presija sve veća), neuspjeh u stabiliziranju javnih financija, neuspjeh u smanjivanju zaduženja, neuspjeh u oživljavanju gospodarstva (svima je jasno da pada proizvodnja, da pada potrošnja, kao i izvoz i gotovo smo zaboravili ministrove najave od prošle godine kada je samo on tvrdio da ćemo imati rast BDP-a od čak 2,9% dok su svi domaći i strani analitičari predviđali pad BDP-a u ovoj godini što će se izgleda na žalost i dogoditi). Smatram stoga da je više nego dovoljno navedenih ministrovih neuspjeha i ove Vlade dovoljan razlog da podnesu ostavku i da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori jer ova Vlada očito ovu lijepu zemlju i njene stanovnike vodi u propast“- zaključio je potpredsjednik Ž.O. HDZ-a Nediljko Dujić.

Na kraju je tajnik Ž.O. HDZ-a Tomislav Vrdoljak istaknuo da građani i porezni obveznici od Porezne uprave očekuju da im s istim žarom pomogne u provedbi njihovih prava koja im pojedini zakoni omogućuju primjerice pravo na povrat PDV-a i to bez puno nadmudrivanja a ne samo u provedbi disciplinskih mjera nad njihovim obvezama. „Jer- istaknuo je Vrdoljak- kod poreznih obveznika postoji strah od traženja povrata više plaćenog poreza zbog moguće reakcije Porezne uprave. Posebno ističem da obrtnici kao i svi drugi porezni obveznici moraju imati pravo na prijeboj poreznih obveza sa svojim potraživanjima od drugih subjekata, a često i samim državnim tijelima. Na kraju Porezna uprava mora prestati biti dio represivnog sustava te mora konačno postati servis građanima kojima stoji na usluzi ne samo u porezno-tehničkom smislu, već i u edukativnom pristupu jer naš porezni sustav danas sigurno ne spada u moderne i jednostavne sustave koje imaju neke od zemalja EU“- zaključio je Tomislav Vrdoljak.

 

 

  

 

© Službene stranice HDZ-a Županije Šibensko-kninske 2004-2011.©