Vijesti
Naslovna |  Povijest Kontakt  |  Vodstvo  |  Mladež  | Učlani se!| Galerija  
 

 

Miljevci, 21. lipnja 2012.

Svečano obilježena 20. obljetnice oslobođenja Miljevačkog platoa

Dana 21. lipnja 2012. godine svečanim postrojavanjem pripadnika 4. bojne 113. brigade i pripadnika 142. brigade Hrvatske vojske u selu Drinovcima na Miljevačkom platou započelo je obilježavanje 20. obljetnice oslobođenja Miljevačkog platoa.

Ova oslobodilačka akcija Hrvatske vojske poduzeta je zbog stalnih topničkih napada snaga generala Ratka Mladića po Šibeniku i Skradinu, ali i čitavoj šibenskoj bojišnici, a povod su joj bili upadi srpskih snaga, pljačke i palež duž čitave bojišnice. Ova briljantna vojna akcija krenula je u zoru 21.lipnja 1992. godine te je hrabrošću i odvažnošću hrvatskih vojnika 113. i 142. i topničkom potporom 141. brigade Hrvatske vojske oslobođeno je 109 četvornih kilometara teritorija, oslobođeno je 7 sela, čime je neprijatelj odbačen toliko da više nije mogao topničkim oružjem manjeg kalibra gađati Šibenik i okolicu.
U ovoj akciji poginulo je šest hrvatskih vojnika, a još dvojica su kasnije preminula od zadobivenih rana. Sve nazočne pozdravio je i o ovoj akciji govorio zapovjednik 4. bojne 113. brigade Krunoslav Mazalin. Zapovjedništvo i sudionici ove akcije danas su odlikovani Poveljom Republike Hrvatske za poseban doprinos u Domovinskom ratu koja je predana gospodinu Mazalinu.
Nakon toga brojna izaslanstva položila su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima, a u ime ŽO HDZ-a Šibensko-kninske županije učinili su to gospođa Josipa Rimac - potpredsjednica, tajnik Tomislav Vrdoljak te član predsjedništva Novica Ljubičić.
U Drinovačkoj crkvi Presvetog Imena Isusova misu zadušnicu za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu, a napose za poginule branitelje Miljevaca predvodio je šibenski biskup mons. Ante Ivas, koji je u svojoj nadahnutoj propovijedi više puta istaknuo kako se uvijek moraju poštivati vrijednosti Domovinskog rata, a posebno hrvatski branitelji koji su nam izvojevali dugo sanjanu slobodu.
 

 

 

© Službene stranice HDZ-a Županije Šibensko-kninske 2004-2011.©