Vijesti
Naslovna |  Povijest Kontakt  |  Vodstvo  |  Mladež  | Učlani se!| Galerija  
 

 

Šibenik, 01.03.2013.

Tiskovna konferencija MHDZ-a Šibensko-kninske županije

Mladež HDZ-a Šibensko-kninske županije održala je tiskovnu konferenciju za medije na kojoj je kritizirala dosadašnji rad koalicijske Vlade i ministarstva nadležnog za mlade. Također Mladež je iznijela nezadovoljstvo neodgovornim postupanjem Foruma mladih SDP-a, u povodu Javnog poziva za prijedlog kandidata u Savjet mladih Grada Šibenika.
Bili bismo najsretniji da smo sazvali današnju press konferenciju da bismo pohvalili rad ove Vlade i Ministarstva nadležnog za pitanje mladih, međutim, godinu dana nakon pobjede Kukuriku koalicije moramo konstatirati da niti Vlada niti resorna ministrica nisu ispunili predizborna obećanja iz dvanaeste točke Plana 21 koja je vezana za mlade. Ta dvanaesta točka je očito bila jeftin populistički izborni potez da bi se prikupili glasovi mladih. Umjesto obećanog, današnjica mladima izgleda tako da nema govora niti naznaka o tome da bi školovanje do stjecanja prve kvalifikacije bilo besplatno, redovni studenti i dalje plaćaju ogromne upisnine na fakultetima, siguran krov nad glavom samo je populistička klauzula plana 21, poticanje stanogradnje i osnivanje fonda za financiranje projekata mladih ostali su samo mrtvo slovo na papiru, naveli su članovi Mladeži.


U vremenima kada sve više mladih napušta Republiku Hrvatsku, a mediji konstantno izvještavaju o tom trendu 'iseljavanja' pomoćnica ministra rada kaže okupljenim studentima na tribini o ostanku ili odlasku iz države, da bi ona prije rekla da se dešava kumulacija mozgova, a ne odljev mozgova. E pa mi kategorički tvrdimo da trend odlaska mladih iz države predstavlja intelektualni egzodusu s trajnim štetnim posljedicama koje može proizvesti na budućnost kazao je Ante Škugor.
Ali moramo priznati Kukuriku koaliciji da su ispunili jednu stavku svog programa, rekli su da će imati drukčiji pristup mladima. I uistinu priznamo im.
Naime, gospodarski pad, neizvršavanje obećanog, uvođenje građanskog odgoja koje počiva na upitnim vrijednostima i legalizacija konzumiranja nekih droga definitivno je drukčiji pristup od onog kakvog bi jedna odgovorna vlada trebala imati prema mladima.
Na službenim stranicama Kukuriku koalicije stoji da su njihov program pisali stručnjaci. E pa ovom prilikom pozivamo te stručnjake koje su pisali ovu dvanaestu točku da slobodno napuste državu, jer nećemo žaliti za njima. Nama ne trebaju takvi stručnjaci. Ali žalit ćemo za svakom mladom osobom koja razočarana radom ove vlade odluči napustiti državu.
Ivan Malenica, Danijel Pilipac i Ante Škugor govorili su i o stanju mladih u Gradu:
"Nažalost politika za mlade na razini grada nije ništa bolja onoj na nacionalnoj razini. Zadnji primjer je i tijek Javnog poziva za predlaganje kandidata u Savjet mladih Grada Šibenika.
Prvo, Grad na svojim službenim stranicama još uvijek navodi imena i sastav Savjeta mladih kojemu je mandat istekao u prosincu 2012. godine. Dakle Grad na svojim službenim stranicama navodi netočne informacije što je suprotno Zakonu o pravu na pristup informacijama koji zahtjeva da informacije koje tijela javne vlast objavljuju moraju biti pravodobna potpuna i točna, a informacija o sastavu Savjeta mladih na stranicama Grada nije niti pravodobna niti potpuna, a još manje točna!
Međutim, najtragičnija stvar u cijelom slučaju javnog poziva je to što je odjednom nepravovaljan prijedlog Foruma mladih SDP-a, očito, nakon što su određeni shvatili da neće imati većinu u Savjetu mladih Grada.
NE ŽELIMO I NEĆEMO VJEROVATI, jer smo predstavnici Mladeži koja vjeruje u ideale i poštuje presumpciju čestitosti, da su određeni gradski djelatnici naknadno intervenirali u dokumentaciju kako Javni poziv ne bi imao zadovoljavajuće kriterije za odlučivanje u Gradskom vijeću. Ali skroz legitimno postavljamo sumnje da se radi ili o ŠIKANI Foruma mladih SDP-a ili je pak Forum mladih SDP-a toliko nesposoban i neodgovoran prema pitanjima mladih, da nisu mogli prijedlogu priložiti 5 dokumenata koji su taksativno navedeni u javnom pozivu čime pokazuju da ne mogu izvršiti jedan banalan zahtjev koji se pred njih postavlja, jasno su iznijeli stav na tiskovnoj konferenciji."
Doktor medicine Danijel Pilipac je govorio o aktualnom problemu raspisivanja staža za zdravstvene djelatnike pri čemu je rekao da postoji velika vjerojatnost i bojaznost da mladi zdravstveni djelatnici napuste Hrvatsku zbog nemogućnosti odrađivanja zakonom obveznog staža.
"Stvarno se moramo svi skupa zapitati zašto se u Gradu Šibeniku, najstarijem gradu kojeg su podigli Hrvati, u kojemu je sve zamrlo sve, kako gospodarski tako i kulturni život, u kojemu preko noći nestaju važne institucija i državni organa, vrši puka politizacija od strane vladajućih pa i oko tijela kao što je Savjet mladih" - završili su svoje izlaganje članovi Mladeži.


 

  

 

© Službene stranice HDZ-a Županije Šibensko-kninske 2004-2011.©