Vijesti
Naslovna |  Povijest Kontakt  |  Vodstvo  |  Mladež  | Učlani se!| Galerija  
 

 

Šibenik, 20.03.2013.

Tiskovna konferencija "Vraćanje života u staru gradsku jezgru naš je prioritet"

Revitalizacija stare gradske jezgre jedna je od ključnih tema kojom se buduća gradska vlast treba baviti, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama HDZ-a Šibenik. Kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnika dr. Željko Burić i mr.sc Danijel Mileta te predsjednik gradskog odbora stranke i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk predstavili su javnosti niz prijedloga konkretnih mjera za povratak starog sjaja najužem centru grada.

„U Šibeniku sam odrastao i sve najljepše uspomene vežu me upravo za taj dio grada. Stara gradska jezgra oduvijek je bila srce Šibenika, ali to srce posljednjih godina sve slabije kuca. Naša dužnost je napraviti sve u našoj moći kako bi joj vratili život, probudili je iz sna u koji je upala te smo upravo zato i pripremili ove mjere s kojima taj cilj kad osvojimo vlast u Šibeniku planiramo i postići,“ rekao je odmah na početku dr. Burić. Istaknuo je i kako HDZ svoj program ne gradi na pretpostavkama i strategijama već konkretnim mjerama čija provedba može krenuti odmah.

Šibenski HDZ-ovci prijedlog mjera podijelili su u tri grupe – one koje se odnosu na investitore i poduzetnike, građane te posebnu kategoriju koja predviđa program otkupa i uređenja stanova za kadrove neophodne razvoju institucija na području grada.

„U prvom setu mjeru orijentirali smo se prvenstveno na investitore i poduzetnike te nam je njihovom provedbom namjera olakšati poslovanje za sve one koji već rade unutar stare gradske jezgre ili namjeravaju pokrenuti nešto novo. Jedna od prvih mjera je stoga i oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinos i naknade ovisno o razini investicija i broju zaposlenih“, započeo je Mileta s iznošenjem mjera za staru gradsku jezgru. Vraćanjem subvencioniranja kamatnih stopa na kredite dodatno ćemo olakšati željene investicije. Briga o vlasnicima ugostiteljskih objekata i svih onih kojima je sjedište tvrtke u staroj gradskoj jezgri vodit će se i kroz smanjivanje naknade za terase na javnim površinama te poreza na tvrtke.

„Pomoću konkretnih mjera za građane smanjit ćemo troškove stanovanja i troškove obnove i sanacije objekata unutar stare gradske jezgre. Poboljšat ćemo suradnju s Konzervatorskim odjelom i zadužiti osobe u gradskoj upravi koje će biti prvi kontakt za rješavanje dnevnih pitanja stanovnika i investitora u ovom dijelu gradu,“ zaključio je Mileta.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Šibenika Željko Burić govorio je i o trećoj vrsti mjera koja se odnosi na program otkupa i uređenja stanova za kadrove neophodne razvoju institucija. „Temeljno rješenje ovog pitanja su ljudi. Mi moram vratit ljude u staru gradsku jezgru. Na tom tragu je i ideja da unutar nje osiguramo smještaj za znanstveni kadar koji će nam omogućiti razvoj šibenskog znanstvenog potencijala i stvaranje Sveučilišta,“ poručio je dr. Burić.

Goran Pauk ponovio je kako HDZ u Šibeniku na čelu s dr. Burićem planira voditi pozitivnu kampanju, okrenutu prema projektima u skladu s interesima Šibenčana. „Revitalizacija stare gradske jezgre samo je jedan od projekata koji će se u narednom periodu predstaviti javnosti, a koji čine temelj programa šibenskog HDZ-a za naredne četiri godine,“ izjavio je Pauk.

  

 

© Službene stranice HDZ-a Županije Šibensko-kninske 2004-2011.©